Veel gestelde vragen over een Melktap automaat

 1. Zijn er wettelijke regelingen waar de Melktap eigenaar aan moet voldoen? *
  Antwoord: Voor de verkoop van Rauwe melk moet u voldoen aan Artikel 8 van het Warenwetbesluit hygiëne van levensmiddelen.

Wat staat er in Artikel 8:

 • Rauwe melk mag uitsluitend verkocht worden op het melkveebedrijf waar het geproduceerd is.
 • De melk moet een kiemgetal onder ≤ 50.000 Per ml1 hebben.
 • De melk voldoet aan de waarden: Staphylococcus aureus (per ml): m=100, M=500, n=5, c=22;
 • Salmonella is afwezig. 25 g: n=5, c=0.
 • Wanneer de melk binnen 2 uur na het melken niet verkocht wordt koel bewaren
 • Indien de melk binnen 24 verkocht word, koel bewaren onder de 8°.
 • Indien melk niet binnen 24 uur verkocht word, koel bewaren onder de 6°.
 • Verplichte melding op automaat: RAUWE MELK VOOR GEBRUIK KOKEN.

Daarnaast heeft u te maken met eventuele bouwvergunningen als u de automaat in een apart gebouw / tuinhuisje zet.

 1. Zijn er regels vanuit de zuivel waar de Melktap eigenaar aan moet voldoen? *Antwoord: Voor zover ons bekend is de enige regel dat het niet is toegestaan om een Melktap automaat rechtstreeks aan de koeltank te koppelen waar u ook de fabrieksleveranties uit doet.
 2. Wat moet ik vragen voor een liter melk?Antwoord: Dat is geheel aan uzelf natuurlijk. We zien een prijs variatie die ongeveer tussen de 80 cent en 1 euro is.
 3. Wat is de verwachte omzet?Antwoord: Dat verschilt per klant, van tientallen tot honderden liters per week. In de praktijk weten we dat u het niet van de toevallige voorbijganger moet hebben, maar meer van de terugkerende klant die meerdere liters meeneemt. Wanneer er goed reclame gemaakt word doormiddel van lokale kranten, reclame borden en Facebook etc. groeit de afzet.
  Reclame borden langs wegen is een aanrader, hier kunnen wij natuurlijk in meedenken.
 4. Verkopen jullie ook flessen om de melk in te verkopen?Antwoord: Nee, even zoeken op sapflessen levert voldoende resultaten op. Het voordeel van sapflessen is dat ze afsluitbaar zijn en een grote vulopening hebben.
 5. Hoe groot moet mijn fles zijn? Antwoord: Als u 1 liter melk koopt doseert de melktap precies 1 liter melk. Melk heeft van nature de eigenschap om te schuimen. hierdoor is het fijn als de fles iets meer inhoud heeft als 1 liter, zo voorkomen we dat de melk overstroomd.
 6. Zijn er ook gebruikte Melktapautomaten?Antwoord: Af en toe komt staat er een gebruikte machine te koop. De machines die gebruikt te koop staan worden meestal snel verkocht. Vaak weten we er van als iemand er één te koop heeft, neem gerust contact met ons op voor vragen hier over.

* Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele fouten in deze tekst of wijzigingen in regels en wetgeving, op welk vlak dan ook.